Hvad er et kondom?

Et kondom er den eneste sikre form for prævention, der kan bruges af mænd. Kondomer er som regel lavet af latex og er det sikre valg, hvis du vil undgå usikker sex. Det rulles på penis lige inden samleje, og det er ofte med til at øge nydelsen hos både mænd og kvinder. 

Hvad er et kondom?

Et kondom er en form for prævention, som rulles på penis inden samleje. Det er mandens eneste sikre præventionsmetode, som holder på sæden ved udløsning, så den ikke løber videre ud i skeden. Det er et tyndt hylster, der som regel består af latexgummi eller polyuretan og er nemt at rulle på, lige inden det går løs..

Hvis du gerne vil undgå usikker sex, skal du bruge kondomer. Det gælder både, hvis du vil undgå graviditet og sexsygdomme (fx HIV, klamydia, kønsvorter og syfilis). Der bruges mere end 20 millioner kondomer i Danmark hvert år, og du kan få dem bragt direkte til døren – diskret og uden afsender. Kun 10% af kvinder synes, det er okay at have sex uden kondom.

Kondomer er en del af det, der hedder barrieremetoder, da de danner en barriere mellem kønsorganerne. Det er netop derfor, at kondomer beskytter mod sexsygdomme, da I undgår kontakt mellem hinandens slimhinder, kontakt med præsperm, sperm og skedesekret. 

99% af alle mænd kan bruge et kondom i medium-størrelse. Der er ingen skam i at skulle bruge små, medium eller store kondomer. Det er dog en skam, hvis du ikke vælger den rigtige størrelse, da det har afgørende betydning for nydelsen. Prøv dig frem og eksperimentér – også med smag, farve, duft og form.

Mange mener, at navnet på det populære præventionsmiddel enten kommer fra det latinske ord “condus”, som betyder “fartøj” eller “beholder” eller lægen, Dr. Condom, som hjalp Englands Charles II med at undgå bastardbørn (børn udenfor ægteskabet) i 1600-tallet.

Hvad er kondomer lavet af?

Mennesket har lavet prævention og kondomer ud af mange ting i tidens løb. Der er sket meget fra de første hulemænd satte et hylster på deres penis til nutidens kondomer, som er ultratynde og holdbare

Langt de fleste kondomer er i dag lavet af latex. Vi har dog også latexfrie kondomer, som er lavet polyuretanplast. Latexfrie kondomer er tyndere og med til at øge nydelsen hos manden. Du må ikke bruge oliebaserede cremer (fx bodylotion eller vaseline) som smøremiddel, da det kan opløse gummiet i latexkondomer – brug i stedet glidecreme

Hos Kondomaten har vi et stort udvalg af kondomer med latex og latexfrie kondomer. Der er med andre ord rig mulighed for at finde de helt rigtige kondomer til dine behov. Skal de være med smag? Eller foretrækker du bedøvende kondomer, så du holder længere? Vi har også kondomer med riller og dupper, som giver ekstra nydelse for alle pengene. 

Goodyear lavede i 1855 genbrugelige kondomer af vulkaniseret gummi, som var tilsat svovl under opvarmningen. De kunne vaskes og bruges mange gange, men de skulle vaskes og tørres på en særlig måde. Det er der intet behov for med nutidens billige kondomer, som er giver ekstra nydelse til både mænd og kvinder. 

Hvem kan bruge kondom?

Det er kun manden, der bruger kondomer. Piger kan ikke bruge det, men de kan fx i stedet hjælpe med at rulle det på samt sikre sig, at der altid er kondomer til rådighed, når lysten melder sig. Kondomer er lige så nemt at bruge for både mænd og kvinder.

Når manden er kommet, skal han trække sig ud, tage kondomet af og slå en knude på det. Det er en god idé at trykke let på kondomet bagefter. På den måde kan du nemlig se, om det stadig holder luft – eller om det er sprunget. Kondomer må kun bruges én gang, og det skal smides ud som almindeligt affald. Det kan du gøre med alle vores populære kondomer.

Det er mænd og kvinder i alle aldre, som køber og bruger kondomer. Undersøgelser viser dog, at det især er dem under 36 år, som bruger kondomer. Flere end 4 ud af 5 bruger kondom, når de har sex med en ny partner, og 76% af unge bruger prævention, når de har sex for første gang.

Det kaldes kondomer også

Kært barn har mange navne. Det gælder også for kondomer, som har heddet mange forskellige ting gennem tiderne. 

 • Kadonger
 • Overfrakke
 • Regntøj
 • Gummi
 • Partyhat
 • Prævention
 • Præservativ
 • Knaldeballoner
 • Beskyttelse
 • Gummimand
 • Penishylster
 • Gummihat
 • Knaldhætte
 • Bananhylster

Som du kan se, er der mange navne at vælge mellem i stedet for “kondomer”. Det vigtigste er ikke, hvad du kalder dem. Det vigtigste er, at du bruger kondomer og finder en model eller et mærke, der passer til dine behov. Det hjælper vi dig med hos Kondomaten.