Hvor gammel skal man være for at købe kondomer?

Der er mange der er i tvivl om hvor gammel man egentligt skal være for at få lov til at købe kondomer. Der er endda historier om kioskejere der har spurgt unge, hvor gamle de er, for at de kan få lov til at købe kondomer. Men du kan være helt rolig, vi giver en uddybende forklaring. 

Den seksuelle lavalder

Den seksuelle lavalder er indført for at beskytte børn og unge. I Danmark er denne alder sat til 15 år. Det betyder at et ungt mennesker først fra denne alder kan give accept af at have sex med andre.

 

Unge under 15 år, kan ikke gyldigt acceptere at have sex med en anden person. Derfor kan man blive dømt for at have sex én under 15 år. Ordet sex skal i denne sammenhæng forstås som alle former for sex man kan tænke sig til, herunder oralsex.

 

Du kan læse mere om den seksuelle lavalder på wikipedia

Hvad hvis et kærestepar gerne vil have sex før de 15 år?

Som udgangspunkt er det ulovligt at have sex med én under 15 år, og det gælder begge veje. Hvis begge parter er under 15 år, er der ingen af dem der har lov. Husk på at man kan blive dømt ved domstolen som 15 årig. Der er ikke nogen præcis opgørelse over hvor mange 15 årige der bliver dømt for sådan noget, men for de 15-17 årige, dømmes de for denne omgang.

 

Man skal dog huske på at det kun er hvis der opstår en anklage, og sagen går til myndighederne at dette er et problem. Hvis den ene er over 15 år, og den anden ikke er, så løber den ældste en risiko for at blive anmeldt til myndighederne. Hvis begge er under 15, er forholdet en del mere ligeligt, og dermed skal der nok en del mere til, for at sandsynliggøre at handlingen alene skyldes den ene. Hvis I er helt sikre på hinanden, ja så er det ikke noget offentligheden finder ud af.

 

Vi kan dog kun anbefale at man som ung og forelsket alligevel venter til begge er over 15 år.

Skal man så være over 15 for at købe kondomer?

Faktum er at der ikke findes nogen regler for hvor gammel du skal være for at købe kondomer, men nogle kan komme til at blande det at købe kondomer sammen med den seksuelle lavalder.

 

Det giver dog ingen mening, for kondomer kan bruges til andet end sex, og hvis to unge tænker at bryde loven, og rent faktisk have sex før end de er 15, så er det også klart bedst at de har mulighed for at beskytte sig. 

 

Kondomer er muligheden for at bevare kontrollen over sin egen krop, uanset om man har passeret netop den alder som gør det lovligt eller ej.

 

Så der er altså ingen regler for hvornår man må købe kondomer, så du kan købe kondomer uanset hvor gammel du er. Husk på at uanset hvor gammel man er, så er det kun kondomer der beskytter mod alle risici, og vi kan kun anbefale at I bruger begynder at lære om kondomer så tidligt som muligt, og bruger dem med alle ikke faste kærester igennem hele livet.