Hormonspiral

En hormonspiral er ikke det samme som en kobberspiral, så det er vigtigt ikke at blande de to ting sammen. En hormonspiral indeholder nemlig gestagen; det samme hormon som findes i langt de fleste minipiller. Det er en utroligt sikker type prævention, der faktisk også kan gå ind og mindske blødningsmængden ved menstruation, og så kan den også bruges sammen med en østrogenbehandling ved overgangsalderen. Der er få bivirkninger ved hormonspiraler, og de forsvinder typisk efter nogle måneder ud af de mellem 3 og 5 år, hvor du har spiralen.

Sådan virker en hormonspiral

Den ligner en kobberspiral idet, at de begge er formet som et T. Dog er der ingen tråd rundt om hormonspiralen. Istedet indeholder “benet” i T’et hormonet gestagen, og det er i denne sammenhæng denne del, der udgør præventionsmidlet. Det er kun en lille mængde, der bliver udskilt ad gangen, men det påvirker slimhinden, så den bliver mindre modtagelig over for et befrugtet æg. Derudove så ændrer sekretet i livmoderhalsen sig også, så sædcellerne får svært ved at passere, så på den måde bliver det altså til en sikker form for prævention med en form for dobbelt beskyttelse. Mængden af hormon, der udskilles, er så lille, at du typisk stadig vil have ægløsning, og dermed bevarer du din menstruation. Dog vil din menstruationsblødning være mindre, fordi livmoderens slimhinde gradvist bliver tyndere og mindre aktiv, og dermed bliver blødningerne kortere og mindre kraftige.

De to typer hormonspiraler

Der findes to forskellige typer hormonspiraler, der kan to lidt forskellige ting, men resultatet er det samme. Du kan få en, der fortrinsvis er beregnet til kvinder, der allerede har fået deres første barn. Den gives både som prævention, men den afhjælper også langvarige og kraftige blødninger, samt behandler østrogen i forbindelse med overgangsalder symptomer. Derfor er der mange, der vælger at få denne indsat. Denne model sidder i op til 5 år. Den anden model bruges både af kvinder, der har og ikke har fået deres første barn. Den har ikke helt den samme mængde hormon, og den er kun beregnet som prævention. Denne sidder i 3-5 år. Hvilken model, der passer bedst til dig, kan du snakke med din læge om, inden du beslutter dig.

Fordele ved at bruge hormonspiral

Der er en række fordele ved at bruge spiralen, ligesom der er ved så mange andre præventionsmidler. Det inkluderer blandt andet, at det er en meget sikker form for prævention, der ikke har nogle alvorlige bivirkninger. Den mængde hormon, der bliver givet, er overvejende lokal - selvfølgelig ikke helt så lokal som kobberspiralen - og dermed er det kun en lille del, der bliver optaget i resten af kroppen. En anden fordel, som mange er glade for, er de små og kortvarige menstruationer - eller for nogen, at menstruationen helt ophører. Generes du af kraftige blødninger, så kan dette altså også være en mulighed for at afhjælpe dette. Når du tager hormonspiralen ud, så vil dine chancer for at blive gravid være lige så gode, som før, og du kan faktisk forsøge umiddelbart efter, at spiralen er blevet fjernet. Sammenlignet med en kobberspiral, så er risikoen for underlivsbetændelse også væsentligt lavere, og i det hele taget er den faktisk meget lav, hvorfor det altså ikke er en bekymring, der fylder alverden i forbindelse med denne procedure

Ulemper ved at bruge hormonspiral

Enhver medalje har dog altid en bagside, og det har hormonspiralen selvfølgelig også.
Ulemperne inkluderer blandt andet:

  • Uregelmæssige blødninger umiddelbart efter, at spiralen er sat op.
  • Nogle oplever smerter i ryg og underliv.
  • Bivirkninger som hovedpine, uren hud, brystspændinger og ændring i humør. Primært i starten.
  • Det beskytter ikke mod sexsygdomme. Brug istedet kondom ved f.eks skiftende partner!

Undersøg spiralen godt, og snak med din læge.