Kobberspiral

En kobberspiral er et præventionsmiddel, der er lavet af plast og typisk har form som et T. Om spiralen er der viklet en tynd kobbertråd, der afgiver små mængder kobber ind i kroppen. Det er kobberet, der påvirker slimhinden i livmoderhulen, æg og sæd, så sandsynligheden, for at et æg bliver befrugtet, er mindre. Samtidig forhindrer kobberet også, at ægget skulle sætte sig fast, hvis det bliver befrugtet. På den måde er der en form for dobbelt sikkerhed med en spiral.

 

Fordele ved en kobberspiral:


Der er flere fordele ved at få en kobberspiral. Først og fremmest så har de en god effekt, og de giver en høj sikkerhed for, at du ikke bliver gravid, hvilket jo ofte er det primære formål med et præventionsmiddel af denne type.
Der er mange, der skifter fra p-pillen og over til spiral efter nogle år, fordi den - modsat en p-pille - som sagt virker lokalt i livmoderhulen, og dermed påvirker de altså ikke resten af kroppen og dine hormoner. Dermed kommer du væk fra en af de ulemper, der er ved p-pillen, og som mange har problemer med, fordi du slipper for en lang række alvorlige bivirkninger, og du tilføres ikke hormoner.
En sidste fordel er, at en spiral kan sidde i helt op til mellem 5 og 8 år, så det er altså også en type prævention, som du ikke skal tænke alverden over, hvilket også giver mange en form for frihed i hverdagen, og så kan den bruges, mens du ammer, hvilket gravide kvinder selvfølgelig også sætter stor pris på.


Ulemper ved en kobberspiral:


Enhver guldmedalje har jo en bagside, og kobberspiralen er ingen undtagelse. En kobberspiral kan nemlig give både kraftigere og langvarige blødninger - særligt lige i starten, når du får den indsat. I denne forbindelse øges risikoen for underlivsinfektioner også, men der vil også være en øget risiko for underlivsinfektioner hele forløbet igennem.
Sidst kan den også forværre menstruationssmerter hos nogen, så det er også en tanke, du skal have med i dine overvejelser, inden du tager den endelige beslutning.