Hvad sker der, hvis kondomet falder af?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 02 november, 2021

Bliv klogere her samt læs hvad du skal gøre hvis kondomet fejler

Kondomet er et af de mest sikre former for prævention både hvad angår uønsket graviditet, men også i forbindelse med kønssygdomme. Selvom du ikke bør have sex, hvis du er smittet med en kønssygdom, så er der mange, der går rundt i uvidenhed og spreder sygdomme. Derfor er det vigtigt at beskytte sig med kondomet.

Kondomet er dog ikke altid sikkert. Der kan være flere årsager til, at metoden fejler. Kondomet kan falde af, det kan sprække eller der kan være hul på det. Uanset, så er der nogle ting, som du skal gøre efterfølgende, hvis uheldet skulle være ude. Læs mere om dem her.

Hvad gør jeg, hvis kondomet fejler?

Selvom kondomet er en af de mest effektive måder at beskytte dig selv på under samleje, så er det ikke en garanteret metode, da der kan være flere årsager til, at kondomet fejler. Det kan være et kondom, der sprækker, et kondom, der falder af eller en helt tredje årsag.

Hvis uheldet skulle være ude, så er der nogle ting, der hører ind under kategorien nødprævention. Det er de metoder, som kvinden kan bruge til at afværge en eventuel graviditet, hvis hun ikke samtidig var beskyttet af en anden form for prævention som for eksempel p-piller.

Nødprævention inkluderer fortrydelsespiller eller en spiral.

Fortrydelsespiller

Der findes to former for fortrydelsespiller. En model, der skal tages senest tre dage efter samlejet kaldet NorLevo, og en model, der skal tages senest fem dage efter samlejet kaldet ellaOne. Begge fortrydelsespiller kan fås på apoteket uden recept.

Husk dog at der er en række bivirkninger ved fortrydelsespiller, som du med fordel kan læse op på, inden du tager dem. Bivirkningerne ved de to er ikke nødvendigvis de samme, så du kan med fordel undersøge begge muligheder.

Spiral

En spiral er en form for prævention, der er permanent. Mange bruger den som helt almindelig prævention, men får du den oplagt inden 5 døgn efter samlejet fungerer den også som nødprævention. Herefter kan du jo så vælge at lade den sidde.

Det skal du gøre, hvis kondomet falder af

Hvis kondomet falder af, så bør du også tage en test for kønssygdomme. Kønssygdomme kan både være generende, men de kan også have langvarige og permanente effekter på kroppen som for eksempel ufrugtbarhed. Derfor er det vigtigt, at du får det tjekket hurtigst muligt og kommer i behandling, såfremt der skulle vise sig at være en kønssygdom.

Du kan enten kontakte din praktiserende læge eller købe en klamydia hjemmetest på apoteket.

Derfor bør du bruge kondom - også selvom metoden kan fejle

Der er ikke en form for prævention, der er 100% sikker. Du kan komme tæt på med flere forskellige, men der er ingen af dem, der kan garantere dig, at du er fuldt beskyttet.

Kondomet er dog det, der kommer tættest på. Med kondomet er du nemlig beskyttet mod både graviditet og kønssygdomme, og hvis du kombinerer kondomet med en anden form for prævention som for eksempel p-pillen, vil du teoretisk set være 100% beskyttet mod en uønsket graviditet. Alene er du dog 97% beskyttet mod uønsket graviditet, hvorfor du er tæt på uanset.

Kondomet beskytter dig også mod kønssygdomme såfremt det bruges rigtigt og der ikke er hul på det. Altså er det i de færreste tilfælde, at kondomet vil fejle, og sandsynligheden for både graviditet og kønssygdomme øges væsentligt, hvis du undlader kondomet.

Kondomet medfører desuden sjældent bivirkninger. Derfor er der altså sjældent en grund til at undlade kondomet medmindre du en har en fast partner, og I begge er testet for kønssygdomme.