Ordbog

I vores lille ordbog kan du finde information om blandt andet kønssygdomme og præventionsformer samt meget mere.

Prævention
Du ved godt, hvilken præventionsform vi vil anbefale, men der er andre. Her får du en gennemgang af de forskellige former for prævention, samt fordele og ulemper ved dem. Læs om de overordnet i bunden af siden.

Seksuelt overførte sygdomme
Her kan du læse om seksuelt overførte sygdomme, symptomer, behandling og hvordan du undgår dem.

Vælg et spændende emne

Vi udvider hele tiden vores ordbog med spændende emner.
- Er der et specifikt emne du synes der mangler eller du er nysgerrig på, så smid os en mail. ;0)

Hvilken prævention virker bedst?

Der er mange forskellige former for prævention, du kan tage i dag. Alle har de forskellige fordele og ulemper, så hvilken prævention der er bedst for dig, kommer an på dine behov. I dette indlæg vil du kunne lære mere om de forskellige typer prævention, og til sidst har du forhåbentligt fået en bedre idé om, hvad der passer dig bedst.

Kondom

Sammen med p-pillen er kondomet nok en af de mest velkendte former for prævention. Det er nemt at bruge og beskytter både mod graviditet såvel som sexsygdomme. Det er især oplagt til unge og voksne med skiftende partnere, men det er også et godt valg til par, der gerne vil have ekstra beskyttelse mod graviditet, selvom de allerede bruger en anden form for prævention. Det er nemt at anvende og tilbyder en høj beskyttelse.

Ulempen ved kondomet er, at det kan falde af eller gå i stykker, hvilket kan resultere i en uønsket graviditet eller sexsygdom.

P-pille

P-pillen kan tages af kvinder, der ønsker at sikre sig imod graviditet. P-pillen er en hormonbehandling.

Den kan både bruges af single kvinder eller kvinder i parforhold, der ønsker ekstra beskyttelse. Det skal dog noteres, at p-piller, modsat kondomer, ikke beskytter mod sexsygdomme. Hvis du desuden glemmer at tage din pille, så mister du også beskyttelsen mod graviditet.

En anden ulempe ved p-pillen er, at den kan komme med en lang række bivirkninger både på kort og på lang sigt. Derfor skal du tage det med i dine overvejelser, om du hellere vil bruge en anden form for prævention for at undgå disse.

Hormonspiral

Hormonspiralen lægges op i livmoderen af en læge. Herefter udgiver den konstant et hormon, der forhindrer graviditet. Den er oplagt til kvinder, der ikke ønsker at blive gravide i den nærmeste fremtid og derfor gerne vil have høj beskyttelse. Den beskytter ikke imod sexsygdomme.

Hormonspiralen er ikke oplagt til dem, der går og overvejer en snarlig graviditet, da den først skal fjernes, før du kan blive gravid. Hvis du går med overvejelser om at blive gravid, burde du i stedet overveje p-pillen, som du blot kan stoppe med at tage, når du ikke længere ønsker at være beskyttet.

Ligesom p-pillen følger der også en række bivirkninger med hormonspiralen, som du skal være opmærksom på, inden du vælger denne løsning.

Pessar

Pessaret adskiller sig fra både p-pillen og hormonspiralen i og med den ikke udskiller nogle hormoner for at forhindre graviditet. Den er altså oplagt til kvinder, der gerne vil undgå graviditet, men ikke ønsker at bruge prævention med hormoner.

Pessaret kan være lidt upraktisk, i og med det skal indsættes 2 timer inden samleje og blive siddende 6-8 timer efter samleje. Det beskytter desuden ikke imod sexsygdomme.

Femidom

Et femidom er, som navnet antyder, et kondom, der kan bruges af kvinder. Det er noget dyrere end normale kondomer, og de er desuden svære at få fat på. Til gengæld tilbyder de kvinden beskyttelse mod både graviditet og sexsygdomme, akkurat som et normalt kondom. Dog indsættes det bare i skeden i stedet for og dækker indersiden. Beskyttelsen er rigtig høj, så længe femidomet bruges som anvist. Det kan kræve lidt øvelse, før du har helt styr på teknikken, men når du først har det, så har du også en effektiv præventionsløsning.