Klitoris

Klitoris er en del af de kvindelige kønsorganer og findes i den øvre del af vulva, der hvor kønslæberne mødes. Ordet kommer fra det græske ord for “lille bjerg”. Men en klitoris er meget mere end den del, altså det lille bjerg, der er synligt. Faktisk er den primære del af den et indre organ, der altså ikke er synligt.

Toppen af isbjerget


Det er langt fra alle, der er klar over det. Men klitoris er primært et indre organ. Den synlige del er kun toppen af isbjerget. Den breder sig bagud i bækkenet som et omvendt Y. Hovedet, som er synligt, kan være et sted mellem 5 og 35 millimeter, men ser ofte mindre ud, da det er dækket til. Under der findes et skaft ind mod kroppen, hvorefter den deler sig i to ben på hver sin side af underlivet og skjult under kønslæberne. I hver af disse to ben findes svulmelegemer, der omkranser skedeåbningen. Svulmelegemer der netop svulmer op ved ophidselse. Med andre ord: Klitoris er meget lig mandens penis og frem til den tolvte uge i en graviditet er drenge- og pigefostres underliv helt identiske.

Har kun en funktion


Klitoris har, modsat mandens penis, kun en funktion. Hovedet er det sted på kroppen med flest nervetråde. Omkring 8.000, hvilket er dobbelt så mange som i penishovedet. Derfor er den ekstrem følsom, og seksuel nydelse det er den eneste funktion, som den har.

Stimulering


Stimulering af klitoris er essentielt for kvindes nydelse og orgasme under sex. Når svulmelegemerne bliver spændte af blodfyldning, øges følsomheden, og dermed får kvinden lettere ved at opnå orgasme. Stimuleringen kan foregå både psykisk og fysisk. Altså både fysisk berøring og stemninger kan stimulere klitoris.

Piercing


Nogle kvinder vælger at udsmykke den med en piercing eller anden udsmykning. Piercing i selve klitorishovedet er dog sjældent, da det kræver et stort nok klitorishoved. Ofte foregår dette derfor i forhuden. Dette kan øge evnen til nydelse via den ellers allerede meget følsomme klitoris.