Graviditetstest

Graviditetstest er en opfindelse, der har givet mange kvinder ro i maven.
Det lader dem nemlig teste sig selv i ro og fred, uden at de behøver at blande Gud og hver mand ind i billedet.

Det er hverken en præventionsform eller nogen form for beskyttelse.

Graviditetstest, som vi kender dem i dag, er utroligt nemme at tage, og du får svaret i løbet af relativt kort tid. Dog er de ikke 100% præcise, så det vil altid være nødvendigt at gå til lægen og tage en graviditetstest der, hvis den skulle være positiv.
I dag er de faktisk så udviklede, at der findes to modeller: den almindelige og en såkaldt tidlig test. Der går nemlig relativt lang tid, inden du kan tage en almindelige graviditetstest, da du først skal være gået over tid med din menstruation. Det slipper du for med tidlig test modellen.


Hvordan virker testen?


Præcis hvordan graviditetstesten virker er faktisk ikke så vigtigt at vide for den almindelige borger, der blot vil vide, om de er gravide eller ej. Men kort forklaret så måler testen HCG-hormonet (Humant Chorion Gonadotropin). Det er det hormon, som gravide kvinder begynder at danne allerede kort tid efter, at de er blevet befrugtede. I løbet af de første 10 uger, hvor kvinden er gravid, vil dette hormon fordoble sig ca. hver 2. - 3. dag. Det vil altså sige, at det går relativt hurtigt, og det er også derfor, at graviditetstesten kan måle det efter kort tid.


Hvad er forskellige på en traditionel og en tidlig graviditetstest?


Som tidligere nævnt er der to typer graviditetstest på markedet i dag: nemlig den traditionelle og den tidlige. Den traditionelle graviditetstest måler HCG-hormonet i urinen fra den dag, hvor du forventer din menstruation. Jo tidligere du benytter denne test - det vil sige, bruger du testen inden den første dag, hvor du forventer din menstruation - jo mere usikker vil resultatet blive.
En tidlig graviditetstest opfanger derimod meget lave mængder HCG-koncentrationer i urinen. Derfor vil den være i stand til at teste urinen for hormonet allerede ca. 8 dage efter, at du forventer at være blevet befrugtet, og dermed ca. 5 dage inden du forventer din menstruation.
Det lyder måske ikke som den store forskel, men for kvinder, der ikke kan være i uvisheden, kan dette give dem en ro.


Hvordan opnår jeg det mest korrekte resultat?


Når du tager en graviditetstest, så er det jo fordi du har brug for et korrekt resultat - eller nærmere så korrekt et resultat som muligt. Og du kan faktisk gøre en ting eller to for at opnå så korrekt et resultat som muligt.
Først og fremmest så vil din test være mere præcis, jo længere tid du venter med at tage den. Da den skal måle HCG-hormonet i urinen, og det vokser med tiden, så vil den også have nemmere ved at give et præcist svar, hvis du tager testen en uge senere. Dog er det ikke alle, der kan vente så længe.
En anden ting, som du kan gøre, er at tage testen om morgenen. Her er urinen nemlig mere koncentreret, og dermed vil HCG-hormonet være nemmere at måle her, end hvis du venter til længere hen på dagen. Dog kan de fleste test tages døgnet rundt, så det er blot en metode til muligvis at opnå et mere præcist resultat.
Alternativt kan du med fordel undgå at drikke for meget væske - hvilket selvfølgelig virker lidt modsat, når du skal tisse på testen. Men hvis din urin er for tynd, så vil testresultatet også kunne vise sig som falsk negativ.
Dog er der jo 99% chance for at testen er korrekt, hvis du følger instruktionerne.