Minipiller

Minipiller minder på mange måder om p-piller. De giver en 98% sikkerhed mod graviditet, så på den måde ligner de to piller meget hinanden. Dog indeholder minipiller kun én type hormon: nemlig gestagen. Det er samme hormon, som du finder i en hormonspiral.

Der findes to typer: en lavdosis og en højdosis minipille. Alt afhængig af hvilken type, du bruger, så er der forskellige forholdsregler, som du skal tage højde for.

Læs meget mere om det og generelt om minipillen lige her, hvis du vil blive klogere på præventionsmidlet.

Sådan virker de

Minipiller indeholder som sagt hormonet gestagen. Det gør, at der dannes en slimprop i livmodermunden, så sædcellerne bliver forhindret - eller i hvert fald får sværere ved - at trænge op i livmoderen. Hvis ikke sædcellerne kommer op i livmoderen, så har de ikke mulighed for at befrugte æggene.

Derudover - hvis der skulle komme en sædcelle igennem - så vil et befrugtet æg også have sværere ved at sætte sig fast i livmoderen, og på den måde vil det ikke kunne udvikle sig.

På den måde er du altså dobbeltsikret, når du tager minipiller - dog er der stadig kun en 98% beskyttelse, så vær stadig opmærksom på din krop.

Det er også værd at nævne, at en minipille med højdosis indeholder mere gestagen, og derfor går den altså også ind og hæmmer ægløsningen.

Sådan gør du:

At tage pillerne er utroligt nemt, men det går galt for mange, fordi det skal gøres relativt præcist.

  • 1) Start med at læse brugsanvisningen i pakken, inden du begynder på dine minipiller. Selvom beslutningen er taget, så kan der stadig stå relevant information.
  • 2) Tag den første pille på menstruationens første dag.
  • 3) Tag herefter en pille hver dag - også de dage, hvor du har blødningen. Du holder altså ikke “fri” nogle dage på samme måde, som du holder fri med p-piller.
  • 4) Når du tager minipiller, så er det vigtigt, at du tager pillen på samme tidspunkt hver dag, hvis du vil opnå fuldstændig sikkerhed. Hvor præcis du behøver at være afhænger af den type piller, som du tager. Det er derfor, du bør læse brugsanvisningen inden. Jo mere præcis du kan være, jo bedre vil det dog altid være.

Hvad gør jeg, hvis jeg glemmer at tage min minipille?

En af de store forskelle på en lavdosis og en højdosis minipille ligger i, hvad du skal gøre, hvis du glemmer at tage en af dem.

Glemmer du at tage en lavdosis pille, og går der mere end 3 timer i forhold til, hvornår du skulle have taget den, så er metoden usikker. Derfor skal du bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage, men du skal fortsætte med at tage pillerne dagligt.

Glemmer du derimod en højdosis minipille, så må der gå helt op til 12 timer, inden du tager den, før at metoden bliver usikker. Du har altså et noget større tidsrum, hvor du kan glemme din pille. Går der mere end 12 timer, så skal du dog anvende anden beskyttelse de næste 7 dage på samme måde som ved en lavdosis pille, og du bør selvfølgelig stadig huske at tage den på samme tidspunkt hver dag.