Hvor sikre er kondomer?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 16 september, 2021

Kondomer er et af de mest effektive former for prævention på markedet i Danmark. Det er nemlig den eneste type prævention, der både beskytter mod en uønsket graviditet, men også beskytter begge involverede parter mod en eventuel kønssygdom. Derfor er det også en utroligt stor indtægtskilde, for dem der producerer kondomer, da der blot i december måned blev solgt hele 12.000 pakker med kondomer.

Men hvor sikre er kondomer egentligt? Lige netop det kan du læse meget mere om lige her.

97% sikkerhed

Kondomer kommer oftest med en sikkerhed på hele 97%, hvorfor du altså næsten er garanteret sikker sex, hvis du eller din partner tager et kondom på. Dog er det altid vigtigt at huske, at det “kun” er en 97% sikkerhed, hvorfor du altså stadig skal være opmærksom på, om din krop ændrer sig efterfølgende, hvis du er kvinde.

I forhold til at beskytte mod sexsygdomme, så er det til gengæld det bedste præventionsmiddel på markedet, og derfor giver det altså god mening, at du bruger et kondom, hvis du for eksempel skifter seksuelle partnere ofte. Er du sammen med en fast seksuel partner, så kan I begge lade jer teste og derefter gå over til en anden form for prævention, men det kræver selvfølgelig, at I begge er tro til det løfte, der bliver givet i denne sammenhæng.

Øg sikkerheden yderligere 

Hvis du ikke er tilfreds med en sikkerhed på 97%, så er der mulighed for at kombinere kondomet med en anden form for præventionsmiddel som for eksempel p-pillen, en spiral eller en p-stang.
På den måde er en uønsket graviditet teoretisk set taget helt ud af billedet, og du vil være 100% dækket.

Som mand er det også muligt at få foretaget en vasektomi, og på den måde slipper din kvindelige seksuelle partner for at fylde sin krop med hormoner. En vasektomi er en hurtig procedure, og den kan altid gøres om igen, så det er altså ikke fordi du siger nej til at have børn, modsat hvad mange tror.

Blot fordi du har fået lavet en vasektomi, betyder det dog ikke, at du er fritaget for at bære kondom, hvis du har flere seksuelle partnere eller ofte skifter seksuel partner. På samme måder som p-piller, en spiral eller en p-stang ikke kan beskytte dig mod kønssygdomme, så gør en vasektomi det altså heller ikke. Derfor er kondomet altså stadig vigtigt, selvom du beskytter dig mod uønskede graviditet på anden vis.

 

Du kan læse om andre præventionsformer under vores ordbog :)