Hvorfor springer kondomer?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 21 oktober, 2021

Kondomer er et af de mest populære præventionsmidler på markedet, og det er også et af de mest effektive præventionsmidler på markedet. Ikke kun i forbindelse med graviditet, men også i forbindelse med kønssygdomme, hvorfor det særligt er brugt mellem dem, der ofte skifter seksuelle partnere.

Dog er det ikke 100% sikkert, hvilket primært skyldes den lille risiko, der er, for at kondomet springer - enten mens I er i gang, eller også inden det overhovedet kommer på. Der kan nemlig opstå små huller i kondomet, og så er det jo pludselig ikke helt så effektivt et præventionsmiddel længere.

Men hvorfor opstår der små huller, og hvorfor kan kondomet springe, mens I hygger jer? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvorfor går kondomer i stykker?

Der er flere årsager til, at kondomet kan gå i stykker. Men den primære årsag ligger i måden, hvorpå du opbevarer dine kondomer.

Langt de fleste mænd går med et kondom i pungen; det er belejligt, lige ved hånden og de har den stort set altid på sig, så de ikke pludselig står midt i det  hele og mangler. Dog er det ikke den sikreste måde at opbevare sine kondomer.

Slitage

Først og fremmest handler det om slitage. Det er nemlig sådan at kondomer nemmere går i stykker, hvis du har dem i pungen eller i lommen. Og går kondomet i stykker, så er du jo lige vidt. Det skyldes, at kondomet simpelthen ligger og bliver mast, og det kan det ikke rigtigt tåle.

Varmen

Herefter er det varmen, der er et problem. Kondomer kan nemlig ikke tåle at blive for varme, hvilket er noget, der ikke bliver snakket særligt meget om. Men fordi de fleste kondomer kommer med glidecreme, så skal du gerne opbevare dem en smule køligere, end du kan komme afsted med i pungen. Glidecremen kan nemlig blive tør, hvis du opbevarer dem for varmt. Og hvis glidecremen bliver tør, så har kondomet nemmere ved at springe.

Udløbsdatoen

Sidst, men ikke mindst, så kan du opleve at kondomet springer, hvis det bliver for gammelt. Der er nogen, der kan have et kondom liggende i pungen i lang tid, og det kan det ikke holde til - særligt når det bliver opbevaret varmt og mast. Udløbsdatoen på kondomet er nemlig kun den reelle udløbsdato, hvis altså du opbevarer det på den rigtige måde. Det vil sige enten i den originale indpakning eller også i et kondom etui.