Kan kondomer blive for gamle?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 20 september, 2021

Kondomer er et af de mest populære typer præventionsmiddel, og i blot december måned sælges der hele 12.000 pakker kondomer i Danmark. Det er også et af de mest effektive præventionsmidler, da det både beskytter mod kønssygdomme og graviditet. Og selvom de ikke er 100% effektive, så kan de hjælpe dig med teoretisk set helt at udelukke risikoen for en uønsket graviditet, hvis du kombinerer dem med en anden type præventionsmiddel som for eksempel p-pillen. Det gælder dog kun, hvis du passer ordentligt på dine kondomer og netop det, kan du læse meget mere om lige her.

 

Kondomers udløbsdato

Det er ikke alle, der er bevidste om det, men kondomer har en udløbsdato. Og udløbsdatoen er der simpelthen for at forsøge at undgå, at du pludselig står med et defekt kondom. Et kondom, der er blevet for gammelt, vil nemlig nemmere sprænge, når du tager det på eller gå i stykker, mens I hygger jer, end et kondom, der endnu har lidt tid at leve i. De fleste kondomer kommer nemlig også med glidecreme, og hvis den begynder at tørre ind, så er det, at kondomet kan finde på at springe. 

Undgå at kondomet springer

Hvis dit kondom er blevet for gammelt, så er der desværre ikke rigtigt så meget at gøre i forbindelse med det. Inden det bliver for gammelt, så er der dog nogle ting, du kan gøre, så du undgår, at det skulle ske før tid, hvis man kan kalde det det.

Først og fremmest så er det nemlig ikke helt så god en ide at opbevare dit kondom i bukselommen eller pungen, som mange tilsyneladende tror, at det er. Her er der nemlig stor chance for, at det bliver beskadiget, så der går hul i det. Og så er det ikke længere effektivt, og du risikerer at stå med en uønsket graviditet.

Derudover så er der også stor chance for, at kondomet er opbevaret for varmt, når du har det i din bukselomme eller din pung. Hvis du opbevarer dit kondom for varmt, så udtørrer det også glidecremen, og det vil kunne få dit kondom til at sprække, enten når du tager det på, eller mens I hygger jer. 

Alt i alt vil denne opbevaringsmetode rykke udløbsdatoen på dit kondom nærmere og nærmere, så det bedste, du kan gøre, er at opbevare det i den originale emballage eller at købe et kondom etui, som du kan have dig med dig rundt.