Kondom som præventionsmiddel - det skal du vide

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 31 maj, 2023

Kondomet er noget, som langt de fleste er bekendte med. Det er en af de hyppigst brugte præventionsmidler - særligt hos dem, der har skiftende seksuelle partnere – og det er også et præventionsmiddel, der anbefales, da det ikke blot beskytter mod graviditet, men også imod seksuelt overførte sygdomme.

Vil du gerne blive klogere på kondomet, så kan du blot læse mere her, hvor du får besvaret spørgsmålene: Hvad er kondomer, hvilke kondomer skal jeg købe, og hvordan bruger jeg kondomet korrekt?

Hvad er kondomer?

Kondomet er en form for prævention, der beskytter kvinden mod en uønsket graviditet, og det beskytter begge parter mod videreførelsen af seksuelt overførte sygdomme. Det er en af de mest anbefalede typer prævention, da den også beskytter mod kønssygdomme, men faktisk er det ikke den form for prævention, der beskytter dig bedst mod en uønsket graviditet. Her er en hormonspiral eller en p-stav mere sikre – og end p-pillen, der ellers er populær blandt unge.

Kombinerer du til gengæld kondomet med en anden form for prævention, så er en graviditet teoretisk set umulig, hvorfor det kan være den optimale løsning. Har du en fast partner, så kan I også begge lade jer undersøge for eventuelle kønssygdomme og springe kondomet over.

Det er desuden en god løsning lige efter at kvinden har født, da det beskytter hende mod underlivsbetændelse. Underlivsbetændelse kan nemmere opstå efter fødslen, da der opstår små eller større ridser i kvindens underliv, og det kan du altså beskytte med et kondom.

Hvilke kondomer skal jeg købe?

Der findes utroligt mange kondomer på markedet - så mange, at der faktisk er nogen, der bruger præventionsmidlet bare for sjov. Du kan få en lang række varianter, hvor nogle er tynde, andre er noprede, nogle tre helt glatte, nogle har farve, andre har smag og du kan også vælge, om det skal være med eller uden creme.

Hvilke kondomer der passer bedst til dig, afhænger meget af din personlige situation. Hvis du har en fast partner, kan det måske være meget sjovt at prøve nogle af dem med farve eller smag, men hvis du ikke har en fast seksuel partner, så er den mest normale type de helt almindelige med glidecreme – ikke engang de noprede. Det er den type, der gør den mindste forskel i forhold til, om du bruger kondomet eller ej for kvinden, og derfor er den meget almindeligt brugt.

Kondomer med glidecreme er typisk den bedste løsning, da det sjældent skader, og det kan hjælpe, hvis kvinden er generet af tørhed. Du kan også vælge typen uden creme og selv smøre det ind i enten glidecreme eller sæddræbende creme. 

Der er utroligt mange muligheder, og det afhænger helt og aldeles af din specifikke situation.

Hvordan bruger jeg kondomet korrekt?

Kondomer er relativt nemme at bruge, når du først lige har taget om det. Det handler om først at finde den side, der skal vende ud ad. Når du har den, så klemmer du luften ud af spidsen, trækker forhuden tilbage og begynder at rulle det ned over den erigerede penis. Det er vigtigt, at manden er opstemt, når kondomet rulles på. Når du når til forhuden, så skubber du den lidt tilbage, inden du ruller kondomet på plads og ned til roden. Der må ikke komme luft ind i kondomet, og du skal også være forsigtig med skarpe negle, smykker eller andet, der kan skabe et hul i kondomet.

Et godt tip er at øve dig, inden du skal bruge kondomet med en partner. Kondomet beskytter nemlig kun mod kønssygdomme og graviditet, hvis det bruges korrekt, så det er vigtigt, at du får det sat ordentligt på fra start.