Kondomets historie: hvornår blev det opfundet?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 17 september, 2021

Kondomet er et utroligt velkendt præventionsmiddel i Danmark, og i blot december måned sælges der hele 12.000 pakker kondomer til danskerne, hvorfor det altså også er en helt igennem fantastisk forretning. Men hvornår blev kondomet egentligt opfundet, og hvorfor er det så populær en type prævention? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvad er et kondom?

De fleste ved godt, hvad et kondom er. Det er et hylster, der rulles på penissen inden samleje for både at forhindre en eventuel graviditet, men også for at forhindre spredningen af kønssygdomme. Og det er netop fordi kondomet kan begge dele, at det er så populært at bruge - måske ikke mellem ægtepar, men særligt mellem dem, der ofte skifter seksuelle partnere, eller hvis kvinden i forholdet ikke tager hormonel prævention, og parret ikke er interesseret i at blive gravide. Kondomet er også den primære præventionsform for mænd, hvis anden type kræver en lille operation. De kan nemlig også vælge at få en vasektomi, der altid kan gøres om, når de så ønsker at få børn senere i livet. Selvom denne metode er 100% effektiv, så er den ikke populær, hvorfor kondomet simpelthen placerer sig på en solid 1. plads.


Kondomets historie

Kondomet blev første gang fremstillet i vævet stof, hvorfor de altså er blevet udviklet meget sidenhen - både i forhold til effektivitet, men også i forhold til komfort. Herefter gik man over til fåretarme eller membraner fra andre dyr, hvilket også er en mulighed i dag. Langt de fleste vælger dog den klassiske latex løsning, som de kan købe nede i SuperBrugsen.

Hvorfor blev kondomet fremstillet? 

Kondomet som vi kender det i dag blev faktisk fremstillet til det formål at stoppe spredningen af kønssygdomme. Dengang var det AIDS, der var fokus, men sidenhen er det selvfølgelig også diverse andre kønssygdomme samt graviditet, der beskyttes imod. Det kondom vi kender i dag er faktisk ikke fremstillet, fordi den tidligere model ikke beskyttede imod graviditet, men fordi den ikke var effektiv i beskyttelsen mod kønssygdomme. Bevæger du dig ud i den klassiske model, er det altså noget, som du skal være opmærksom på. Dog er det selvfølgelig en af de ting, der kan være sjov at teste med en partner, hvor I begge er sikre på, at ingen af jer har en ukendt kønssygdom