Hvilken prævention er bedst?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 03 november, 2021

Der er utroligt mange forskellige typer prævention på markedet, der alle adskiller sig fra hinanden på forskellige måder. Det betyder også, at det ikke er dem alle, der er lige gode at bruge på alle tidspunkter i livet.

Vil du blive klogere på hvilke former for prævention, der egner sig bedst til dig afhængig af, hvor i livet du er, så kan du blot læse mere her, hvor vi gennemgår netop dette.

Voksne

Langt de fleste former for prævention egner sig faktisk kun til voksne. Det inkluderer minipiller lavdosis, p-ring, p-plaster, p-stav, kobberspiral, hormonspiral, pessar, femidom og p-sprøjte.

Unge og voksne

Kategorien for både unge og voksne er ikke særligt stor, for i virkeligheden er der ikke ret meget prævention, der er hensigtsmæssigt at give til unge. Det inkluderer kun kondom, p-piller og minipiller højdosis.

Unge

Sidst ville en oplagt kategori være prævention kun til unge. Men faktisk er der ikke en type prævention, der kun egner sig til unge. Hvis du er ung, så dine bedste muligheder altså kun dem, der egner sig til både unge og voksne.

Hvilken prævention er bedst efter fødsel?

Foruden at der er forskel på unge og voksne, så kan der også være forskel på voksne, der har fået deres første barn, og voksne, der ikke har.

Allerede en måned efter, at du har født dit barn, kan du blive gravid igen, så hvis ikke dette er noget, der har interesse, er prævention altså igen noget, som du skal overveje. Men hvilken prævention er bedst efter fødsel? Der er fordele og ulemper ved de mange forskellige typer. Du kan blive klogere på disse lige her.

Kondom

Kondom er faktisk en rigtig fornuftig løsning lige efter fødslen, da det mindsker risikoen for underlivsbetændelse. Underlivsbetændelse kan forekomme efter en fødsel, da der ofte opstår små eller større ridser i underlivet.

Hormonspiral

Hormonspiral er en løsning som mange kvinder vælger, da det er nemt. Den er der bare. Dog er det ikke hos alle kvinder, at den “bare” er. Den kan forårsage ubehag, menstruationssmerter og kraftige blødninger lige efter. Med tiden vil det dog derimod blive til svagere blødninger, uregelmæssige blødninger eller helt udeblivende menstruationer.

Kobberspiral

En kobberspiral er ikke lige så effektiv som en hormonspiral, men du slipper til gengæld for at få en masse hormoner rundt i kroppen. Denne kan dog forårsage kraftigere og længere menstruationer.

P-piller

P-piller er den mest populære og hyppigst brugte form for prævention. Dog er der mange kvinder, der har født, der ikke går tilbage til denne type, da de mener, at deres sexlyst hæmmes af pillen. Hvorvidt det er p-pillen der hæmmer sexlysten eller lysten til at få et barn, der øger den, det er dog værd at overveje.

Husk desuden at der findes tre forskellige typer p-piller, som du kan undersøge nærmere, hvis du ikke er helt tilfreds med din tidligere erfaring.

Alternativt til p-piller findes også p-plaster, hvor hormonet optages igennem huden, P-ringen, der placeres øverst i skeden, og p-staven, der typisk placeres på undersiden af overarmen. De tre minder om hinanden, da de udleder samme hormon, og de beskytter alle lige højt mod graviditet.

Mini-piller

Mini-piller fungerer lidt på samme måde som p-piller, men faktisk anbefales de til ammende kvinder, da de ikke skulle gå ind og påvirke mælkeproduktionen. Dog oplever nogle kvinder det alligevel og det ses ved at barnet bliver uroligt og hyppigere viser tegn på sult. Løsningen er simpel nok, du lægger dem bare til lidt oftere. Hvis ikke dette virker, så skift dog til en anden form for prævention, mens du ammer.