Hvornår begyndte man at bruge prævention?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 04 oktober, 2021

Prævention er en naturlig del af danskernes hverdag og noget man lærer om i skolen. Men hvornår begyndte man egentlig at bruge prævention? Mennesket har tilsyneladende altid forsøgt at styre, hvor mange børn der blev født - i hvert fald så længe vi har levet i organiserede samfund. Det fremgår af historiske kilder helt tilbage fra oldtiden og fra det gamle Ægypten.

Præventionens historie

De ældste præventionsmidler kan virke lidt skøre på den moderne dansker, og for det meste var de ikke så effektive. I Ægyptiske kilder beskrives det, hvordan halve citronskaller, kålblade og meget andet kunne bruges som pessar.  I en 3.500 år gammel ægyptisk papyrus beskrives det, hvordan en uldtampon dyppes i honning, fintrevet akacie og dadler, inden den placeres i skeden for at blokere for sædcellerne. Også midler, der hæmmede sædcellernes bevægelighed og dermed nedsatte sandsynligheden for graviditet blev brugt dengang.

De kan sammenlignes med vore dages skum og cremer og nogle af dem havde faktisk en vis effekt. Det var først og fremmest familie- og samfundshensyn, der blev brugt som argumenter for at bruge prævention – men det var også en pointe i sig selv, at kvinder bevarede deres skønhed i længere tid, hvis de ikke fik så mange børn! Metoden med at begrænse kvindens seksuelle udfoldelser til ”sikre perioder” blev også benyttet – men helt bagvendt og dermed ikke på nogen måde effektivt. Tvært imod, faktisk. Man vidste ikke noget om ægløsning og så videre, så man troede at det var noget ved menstruationsblodet, som gjorde kvinden gravid. Derfor gik man ud fra, at den sikre periode var midt i mellem menstruationerne, det vil sige midt i ægløsningen - helt modsat af, hvad vi ved i dag.

Tilsyneladende blev kondomer i ældre tid kun brugt som en slags pynt. Da man senere opdagede, at kondomet også beskytter mod kønssygdomme fik dette præventionsmiddel stor betydning. Den kristne kirkes fremgang i middelalderen bragte et andet syn på prævention med sig. Det blev for eksempel hævdet, at prævention var unaturlig og derfor syndig, eller at det var skadeligt for ægteskabet. Selv i dag er visse kristne grupper imod uddeling af præventionsmidler i udviklingslandene, fordi de anser seksuel afholdenhed for at være det eneste rigtige.

Prævention i nyere tid

Hvornår begyndte man at benytte de præventionsmidler, der er udbredte i dag? De første kondomer, som blev fremstillet af vævet stof, var ikke særlig effektive. Det blev de til gengæld, da man begyndte at fremstillet dem af fåretarme eller af andre dyrs membraner. De første kondomer i nyere tid blev opfundet i midten af 1700-tallet og den berømte womanizer fra 1700-tallet Giacomo Casanova var en af de første, der priste kondomet som præventionsmiddel. Der var dog ikke så mange, der brugte dem, for de var nemlig ikke særligt behagelige på det tidspunkt. Med tiden blev kvaliteten dog bedre.

Kondomer blev først lovlige i Danmark i 1880’erne. Før da kunne man få bøder for både at bruge og sælge dem. På det tidspunkt havde befolkningsvæksten i de europæiske industrisamfund fået debatten og fødselsbegrænsning og familieplanlægning til at blusse op. Det var omkring samme tidspunkt, at pessaret så dagens lys og det var i mange år kvinders eneste mulighed for selv at beskytte sig mod uønsket graviditet. I 1960 blev p-pillen så frigivet og kom på markedet i USA. Fra 1966 fik også danske kvinder adgang til at købe den.

Læs også "Prævention er din kontrol over egen krop"