Hvad kan man bruge i stedet for et kondom?

Gå tilbage til bloggen
Udgivet den 05 november, 2021

Kondomet er et af de mest brugte former for prævention, der er på det danske marked. Dog er det ikke det eneste. Der er faktisk utroligt mange former for prævention, som du kan bruge i stedet for kondomet – dog er det ikke alle, der har helt samme effekt. Det er nemlig primært kondomet, der beskytter mod seksuelt overførte kønssygdomme - kun ledsaget af femidomet (kondomet til kvinder) - resten beskytter altså kun mod graviditet.

Hvis du vil blive klogere på, Hvad kan man bruge i stedet for et kondom, så kan du dog læse mere her, hvor vi gennemgår fordele og ulemper ved de forskellige præventionstyper og sammenligner dem med kondomet.

De forskellige former for prævention

Der findes som sagt en lang række forskellige former for prævention på markedet i dag. De kan som udgangspunkt deles op i tre kategorier:

  • Livmoderindlæg
  • Medicinske metoder
  • Kirurgiske metoder

Disse tre kategorier ser bort fra kondomet og femidomet, da de lidt hører til en kategori for sig selv.

Indenfor kategorien livmoderindlæg finder du kobberspiral og hormonspiral, der beskytter lokalt mod graviditet.

Indenfor kategorien medicinske metoder finder du p-piller, minipiller og p-stav, der beskytter mod graviditet ved at sende hormoner rundt i kroppen.

Indenfor kategorien kirurgiske metoder finder du sterilisation.

Hvilken metode er sikrest?

Så man snakker om, hvad man kan bruge i stedet for kondom, så er det egentligt kun relevant at sammenligne det med andre præventionsmidler i forhold til deres evne til at beskytte imod graviditet. Det nemlig som sagt kun kondomet og femidomet, der beskytter mod seksuelt overførte sygdomme.

Når vi sammenligner præventionsmidler på deres evne til at beskytte imod graviditet, så bruges pearl index, der dækker over antal graviditeter pr. 100 kvindeår.

Ingen beskyttelse har her et pearl index på 86, hvilket betyder, at en kvinde vil blive gravid 86 gange i løbet af 100 år, hvis ikke hun bruger beskyttelse. Sammenligneligt ligger kondomet på 2.

De andre beskyttelsesmetoder ligger som følgende:

  • Pessar har et pearl index på 6
  • Kobberspiral har et pearl index på 0,8
  • P-piller har et pearl index på 0,3
  • Sterilisation har et pearl index på 0,5
  • Hormonspiral har et pearl index på 0,1
  • P-stav har et pearl index på 0,1

Det skal lige siges, at pearl index er baseret på præventionsmidler, der anvendes korrekt. Præventionsmidler som kondom og p-piller ville ligge højere, hvis hvis præventionen glemmes, og dermed vil den optimale løsning være metoder som spiral, p-stav og sterilisation, da de ikke forudsætter, at du husker præventionen.

Hvis du går efter det præventionsmiddel, der bedst beskytter dig mod graviditet, så er det altså enten hormonspiralen eller p-staven, der er det rigtige valg for dig.

Femidom

For korrekt at besvare spørgsmålet: Hvad kan man bruges i stedet for et kondom? Så bør femidomet have et afsnit for sig selv. Det er nemlig den eneste type prævention, som kondomet mere eller mindre direkte kan sammenlignes med.

Hvis femidomet bliver brugt korrekt og dermed som beskrevet i brugsanvisningen, så er det en effektiv beskyttelse mod både graviditet og seksuelt overførte sygdomme. Faktisk er det en bedre beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme, da det beskytter bedre mod hudkontakt.

I forhold til at beskytte mod graviditet, så ligger det omtrent samme sted som kondomet, men der er ingen garantier for 100% beskyttelse. Kombineres enten femidomet eller kondomet med en anden form for prævention, så er du dog teoretisk set udenfor chance for at blive gravid, hvorfor det kan være værd at overveje denne løsning. Kombinationen er den mest effektive beskyttelse mod både graviditet og seksuelt overførte sygdomme.

Relaterede produkter: